Ostale vesti

Dan Piterson: „Partizan je veliki klub, „Pionir” je mitsko mesto!”

Slušaoci MaxBet radija imali su priliku da ekskluzivno čuju legendarnog američkog trenera Dana Pitersona (84).  Trenirao je Virtus i Armani. Osvojio je 10 trofeja, dva najveća - Kup šampiona i Kup Radivoja Koraća. Pronašao je sebe u Italiji, živi u Milanu…

FOTO: GettyImages.com

Njegov Virtus je u subotu uveče pobedio Trento u gostima (92:85).

- Nisam gledao, pročitao sam da je bila sigurna pobeda Virtusa, da su odlični bili Teodosić i Belineli -rekao je Piterson u emisiji „60 minuta s Vladom i Acom” na radiju.

Partizan je prošle sezone oba puta pobedio Trento u Evrokupu, a s istim rivalom igra na početku druge faze Evrokupa.

- To je mali klub koji sjajno radi jer uvek bira dobrog trenera. Dva puta su se borili za titulu, igrali u finalu plej-ofa. Biraju i dobre igrače, koji su potcenjeni od drugih timova, koji onda gore od želje da pokažu ko su i šta su. Imaju odličnu odbranu, a stalno su među najboljima po osvojenim loptama, štto govori mnogo o njima.

Pamti Piterson Partizan iz nekog drugog doba.

- Izgubili smo u Pioniru od Kićanovića i Dalipagića kada sam trenirao Virtus sedamdesetih godina prošlog veka. Pionir je za mene jedno mitsko, legendarno mesto, atmosfera je fantastična, kao dvorana u Filadelfiji.

Jugoslovenska košarka je imala mnogo vrhunskih igrala.

- Trenirao sam ekipe koje su igrale protiv Kićanovića i Dalipagića u Partizanu, protiv Delibašića u Realu, Dražena u Ciboni, Jerkova u Jugoplastici, nekog sam zaboravio, Vrankovića i Komazeca u Zadru… Partizan je veliki klub.

Na pitanje koja bi generacija bila bolja, ona iz sedamdesetih, s Kićom, Dalipagićem, Slavnićem, Ćosićem… ili osamdesetih godina s Divcem, Kukočem, Rađom, Đorđevićem… usledio je odgovor velikog trenera:

- Igrali bi se produžeci, ali bih se opredelio za generaciju iz sedamdesetoh godina, u kojoj su bili Kićanović i Dalipagić.

Post a Comment

0 Comments